donderdag 13 december 2012

Leve de levenslust

Levenslust
Bijna twee maanden zijn we weer met zijn vijfen en...  het is nog steeds bijzonder.
Samen eten, ontbijt op bed, chips op zaterdag, een pyamadag, samen de voice of boer zoekt vrouw kijken, een zondag middag voor de openhaard, we genieten erg van die knusse momenten. Het sinterklaasfeest hebben we niet eerder zo super knus beleefd als dit jaar. 

Isa is zo vrolijk en blij, ze staat elke dag met een glimlach op en is in al haar vezels blij, blij  om weer thuis te zijn. Thuis in huis, met mamma en Lot en Joppe, weer naar school met echte juffen en lekker met klasgenootjes spelen. Ondanks dat haar energieniveau nog niet helemaal is, wat het geweest is, spat de levenslust van haar af. Die vrolijke levenslust en de lach in haar ogen,  komt echt bij ons binnen en helpt ons om te genieten van hoe het nu is.

Verdriet
Door de gebeurtenissen rond een aantal lotgenootjes van Isa, is de willekeur en onvoorspelbaarheid van (het terugkeren van) Neuroblastoom, nog eens onderstreept. Heel erg verdrietig en onverteerbaar, wat deze gezinnen doormaken. Na alle stappen die er zijn gezet is hun kind, plotsklaps van het ene op het andere moment onbehandelbaar. Wij hebben veel respect voor hoe zij er als gezinnen, zoveel mogelijk van maken.

Hier en nu
Hoe heftig en bedreigend dit ook is, nu zijn er de bruisende levenslustige Isa, een ontwapenend ondernemende Joppe en een verassend rijk geschakeerde Lot om samen van te genieten en om ons bij het hier en nu te houden. Ook heel pragmatisch en mooi in lijn met de lijfspreuk van mijn opa  Jacob "Tob Nich het komp toch Ans ".  Nee mijn  voorliefde voor de voetbalclub "Twente" is louter gebaseerd op de speelstijl en de daar zo aanwezige voetbalkwaliteit en heeft niets met "roots" te maken.

Voltooiing behandeling 
Twee weken geleden heeft Isa de behandeling voltooid, de laatste pillenkuur was afgerond en de  resultaten van de eindscans werden toen besproken. Isa is nog schoon! Een goede reden om met zijn vijfen lekker te wokken, de huizenhoge favoriet van de kinderen. Margrit en ik hadden gedacht dat het bij stemming, Sushi zou worden, maar nee, volledig kansloos.

Vinger aan de pols?
In overleg met Nijmegen worden van Isa alleen scans gemaakt als daar aanleiding toe lijkt te zijn. We kiezen niet voor een periodieke monitoring, wel voor een driemaandelijks gesprek.
We kiezen hiervoor omdat we vinden dat je door scans alleen maar extra stressmomenten inbouwt in je leven en je eigenlijk alleen maar schijnzekerheid creëert voor dat moment. Heel belangrijk is natuurlijk dat een vroegere diagnose bij terugkeer van Neuroblastoom, zo kort na de behandelingen die Isa heeft ondergaan, geen invloed heeft op de behandeling.

Normaal
Intussen bewegen wij weer langzaam terug naar de normaal,  werken, tennissen en alles wat bij een gezin met drie kinderen (en intussen een schattig jong hondje) hoort.  We willen daarbij de verhoogde intensiteit en diepgang van ons gezinsleven bewaren, die is ontstaan toen alles ineens niet meer zo vanzelfsprekend was. Dat is alvast mijn voornemen voor 2013, 2014, 2015... en verder.

Awel, ik word intussen door Bink, intussen al even, aangespoord om de druk op zijn blaas, voor de laatste keer vandaag, te verlagen en ik breng het moment van zindelijkheid graag een stapje dichterbij.

6 opmerkingen:

 1. Geweldig dat jullie weer als volledig gezin bij elkaar, deze decembermaand kunnen vieren!! Het is jullie gegund. Een zwaar jaar achter de rug, waarvoor petje af hoe goed jullie dit gedragen hebben. Vooral Joppe en Lot, een pluim! En Isa je bent inderdaad weer een super gezellig en vrolijk meisje, die als de beste bijna helemaal zelf appeltaart kan maken!
  Groetjes Gerdien, de mama van klasgenootje Tjeu

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn om weer samen te zijn!! Verder super dat de controles goed waren.

  Heel veel geluk voor jullie

  lfs Kay Egelmeers en fam.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn even een berichtje van jullie te lezen :) en nog fijner dat alles goed gaat! Ik wens jullie hele fijne feestdagen toe en een gelukkig maar bovenal gezond 2013!

  Lieve groet,
  Evelien
  Villa Joep

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geniet van de kleine dingen in het leven, dan zal 2013 jullie heel veel mooie momenten geven!

  Hele fijne feestdagen en een geweldig mooi en gezond 2013 gewenst! Het mooiste geschenk is toch om bij elkaar en samen te zijn!

  Anne-Marie de Gouw & André

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat fijn dat alles weer goed gaat,en dat jullie
  heerlijk kunnen genieten van alles.
  Dat hebben jullie alle vijf wel verdiend.
  We wensen jullie fijne feestdagen en veel
  geluk in het nieuwe jaar toe.

  Groetjes Eddy,Emilie,Kaja,Nino en Joni

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi verhaal weer, zoals alle berichtjes op deze blog. Het was fijn om op deze manier op de hoogte te zijn van alle spannende, ontoerende en mooie momenten die jullie hebben gehad in deze moeilijke periode.
  Ik wens jullie alle geluk van de wereld toe!

  Groetjes Suzanne vd Tillaar

  BeantwoordenVerwijderen