woensdag 3 juli 2013

Isa


Hoe gaat Isa er mee om
We zijn al weer weken verder en intussen is de grote vakantie aangebroken.
Deze week doen ze alle drie mee met de kindervakantieweek, daar genieten ze enorm van.
Margrit en ik helpen en zien ze alledrie stralen van plezier. Een mooiere manier om de vakantie te beginnen met kinderen kan ik me niet voorstellen.


Het gaat nog steeds erg goed met Isa. "Je ziet of merkt er niks van" horen we af en toe en dat is ook zo.
Geen lichamelijke klachten en in het algemeen vrolijk.
Isa trekt zich iets meer terug. Waar ze eerst bij ons in de keuken een filmpje op de Ipad keek, doet ze dat nu in haar uppie in de computerkamer. Wat ook opvalt is dat het korte lontje, of eigenlijk moet ik zeggen "het kruitvat" nu na 7 maanden weer terug is. Ze kan volledig ontploffen als ze gefrustreerd wordt in wat ze "nu" wil. Dit kennen we van de maanden voor de diagnose en de periode van de behandelingen. Sinds zo'n beetje het eind van de behandeling was het explosiegevaar sterk verminderd en gebeurde dit eigenlijk niet meer. Wij denken dat dit erop duidt dat ze zich toch af en toe wat minder energiek en lekker voelt.

De Hemel


Net als anderhalf jaar geleden vroeg Isa, wat er gebeurt als je dood gaat. Ook nu hebben we verteld dat we dat niet weten, maar dat daar verschillende ideeën over zijn. Sommigen geloven dat je weer terugkomt, sommigen geloven in de hemel en andere geloven dat er niets na de dood is. Op een zondagmorgen stond Margrit onder de douche en Isa kwam er ook bijstaan. Ze begon er nog eens over. Margrit vertelde weer dat sommigen geloven dat je terugkomt als iemand anders. "Dat is echt maar bij sommigen, echt maar bij heel sommigen, hoor" antwoordde Isa. "en sommigen geloven in de hemel" vervolgde Margrit. "Ja, dat denk ik ook, want daar zijn ook andere kindjes waarmee ik samen kan spelen; De oudste is dan de juf".

In een onbewaakt moment zei ze tegen Margrit " Als ik groot ben wil ik prinses worden..., hoe doe je dat mamma?"; Margrit antwoordde: "Dan moet je met een prins trouwen". "Oh nee,ik wil later dierendokter worden ...". Ze was even stil om te vervolgen met: "Dat kan helemaal niet, want dan ben ik dood. "ja, dat is ook zo" zei Margrit. Weer even stil: "Ohh maar dan word ik toch gewoon dierendokter in de hemel, daar zijn ook dieren: vogels, honden". "Ja inderdaad", zei Margrit, "maar mamma is daar niet, hè". "Dan kom jij toch ook gewoon als je dood bent" antwoordde Isa.
Ongelofelijk hoe praktisch Isa hier mee om gaat. Toch beseft ze ook dat het heel verdrietig is dat ze er straks niet meer is. We merken dat aan verschillende dingen. Toch wil ze, als wij het aankaarten, het daar bijna niet over hebben

Verder
We hebben voor ons vijfen hulp gezocht, hoe we samen kunnen omgaan met het feit dat Isa dood gaat. Gaan we Isa ons verdriet door de keel duwen? we willen daar liever op een andere manier samen in zijn. Gesprekken voor ons en spelenderwijs met de kinderen. Lot kan er echt verdrietig om zijn. Joppe is iets ondoorgrondelijker en vindt het moeilijk om het er over te hebben. Als hij het er niet over heeft is het er ook niet voor hem. Wij hebben veel aan elkaar.

Intussen hebben we op een mooie middag in Olst hele mooie foto's laten maken, door een kennis van mijn zus, Judith.
Eerst een vrije verkleedpartij waar ze alle drie als ware diva's zijn vastgelegd. Daarna buiten op een schitterende plek in de uiterwaarden van de Ijssel.
We willen graag herinneringen aan een stralende Isa en ons vijfen vastleggen. Dat is deze middag fantastisch gelukt.

Isa is zo vrolijk, ze straalt veelvuldig en kan zó enorm genieten van bijvoorbeeld de kindervakantieweek, of een privé dansvoorstelling voor mama en papa. Wij merken alle twee dat we dat soort momenten op onze harde schijf willen branden.
14 opmerkingen:

 1. Het is gewoon té tragisch voor woorden wat jullie als gezin moeten meemaken. Door alle bekendheid welke aan de acties voor Isa is gegeven, is Isa toch een beetje 'van ons allemaal' geworden. De hele gemeenschap leeft ontzettend met jullie mee en wenst jullie alle sterkte toe om dit als gezin samen te verwerken. Geniet nog van alle mooie momenten van en met Isa.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook jullie moeten dus afscheid gaan nemen van het meisje waar je helemaal geen afscheid van nemen wil. Net als het afscheid vandaag van het manneke Thomas, onvoorstelbaar. Dat vind ik werkelijk. Ik heb het al teveel op een site gezet, maar.....maak herinneringen, geniet met alles wat je in je hebt.....voor straks.....voor later....als je het net even niet meer weet. Ik blijf donateur van Villa Joep, want ik hoop, ik geloof een beetje dat er een dag komt, dat we kinderen mogen genezen van deze vreselijke ziekte, maar daar hebben jullie nu niets aan. Heel, heel veel sterkte samen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Margrit en Arjan,

  Wat knap hoe jullie hier mee omgaan. Wat fijn dat jullie dagelijks de kinderen zien stralen. Inderdaad mooier kunnen ouders hun kinderen niet zien. Geniet van die mooie dagen, ze zijn zo ontzettend kostbaar. Nog een hele lange fijne tijd samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve allemaal,

  Wat prachtig verwoord weer hoe jullie hier als gezin mee omgaan. Het is zo moeilijk te accepteren dat Isa niet meer beter wordt en dan toch de kracht vinden om de tijd die jullie nog samen hebben zo in te vullen; genietend van die kleine, maar o zo speciale momenten. Die zou je inderdaad het liefst op je harde schijf willen branden.
  Wat goed om te horen dat de kinderen een leuke kindervakantieweek hebben gehad.
  Ik wens jullie veel sterkte toe en natuurlijk nog een fijne, zonnige vakantie samen.

  Groetjes en een knuffel voor Isa

  (juf) Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 5. verschrikkelijk om te lezen dat een kind het zegt, maar gelukkig heeft ze ook zulke antwoorden..

  geniet van al het moois!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve ouders,
  Zelf hebben wij vorig jaar ons zoontje, Jonah verloren van 6 aan een teruggekeerde neuroblastoom. Ik zou willen zeggen, film, fotografeer veel voor later, want later zal de behoefte vast komen het allemaal terug te zien. Doe alles waarvan je voelt dat je het zo zou moeten doen, volg jullie hart en het kan niet fout zijn. Ik wil jullie heel veel sterkte wensen voor de tijd die komen gaat. Hou elkaar vast. Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier worden wij stil en verdrietig van. Het is zo onbegrijpelijk allemaal. We hebben heel veel bewondering voor de manier waarop jullie hiermee omgaan. En zo helder beschreven. Heel veel sterkte samen.
  Martin, Benita, Joost en Freek

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo'n zwaar bericht zo prachtig kunnen schrijven. Bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel veel sterkte toegewenst! Geniet van de vakantie en alle mooie momenten samen!

  Astrid, Ronald, Tessa & Lotte

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel veel sterkte, onze zoon zou heel snel overlijden en via het ziekenhuis hebben we contact gekregen met Make a memory...die maken een prachtige foto reportage van heel veel foto's op cd en een blijvend boekje...je kunt hun gewoon mailen en ze komen op verzoek ook thuis ( zoals bij ons )
  Andy heeft op de valreep de foto's nog kunnen zien, omdat er spoed was gemaakt met bezorgen, tussen foto's en overlijden zat maar 2 weken.
  Nu 22 maanden later ben ik zo blij met deze waardevolle foto's...al had ik liever mijn kind hier natuurlijk.
  Heel veel sterkte voor nu maar meer voor straks...het is loodzwaar...Desirée

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lieve allemaal,

  Wat verschrikkelijk om te horen dat Isa niet meer beter zal worden... Wat ik lees is ontroerend en raakt me enorm, jullie mogen trotse ouders zijn.
  Na het benefietconcert van vorig jaar voor Isa, zet ik me in september opnieuw in voor een goed doel; een benefietconcert voor Kika, omdat (kinder)kanker de wereld uit moet.

  Ik wens jullie heel veel sterkte toe, geniet van elkaar.

  http://www.youtube.com/watch?v=AnGm336d_9c

  Liefs,
  Frédérique van den Boomen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Isa,
  Proficiat met je verjaardag !!
  Maak er een leuke dag van.
  Groetjes aan papa, mama, Lot en Joppe
  juf Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lieve Isa,
  Ik blij om te horen dat je nog overal zo van kan genieten. Ik heb het zelf ervaren bij de kindervakantieweek. Ik vond het heel leuk om jou in mijn groepje te hebben en te zien hoe je genoot van alle leuke spelletjes en hoe goed je ook mee deed.(dat kon je lang niet van al de kinderen zeggen) Je bent echt een kanjer.
  Geniet nog van alle leuke en spaarzame momenten samen met LOt en Joppe en natuurlijk met papa en mama. Ik heb echt heel veel waardering voor jou.

  Heel veel liefs en groetjes van Jolanda en ook van Gert, Geeke en Mijke
  Groetjes Jolanda en ook van Gert, Geeke en Mijke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieve familie,

  Ben net terug van vakantie en lees vaak blog van alle kinderen die ziek zijn, kan namelijk niet bij een blijven steken want dan voel ik mij schuldig tegen over al die andere kinderen met die verschrikkelijke ziekte en ik had echt gehoopt dat ik nu eindelijk eentje zou kunnen blijven volgen die een survivor is. Isa je bent een suvivor maar waarom nu weer een die het niet mag overleven. Isa en familie heel veel sterkte de komende tijd. Isa voor mij ben je een super kanjer.

  Paula Elderhorst

  BeantwoordenVerwijderen