woensdag 15 februari 2012

Voorbereiding op de operatie

Dinsdagochtend 14 februari kwart voor elf kregen we uitleg van de chirurg over de operatie. Het doel van de operatie wisten wij al: Het verwijderen van de tumor.
De chirurg: "een grote en lastige operatie omdat de tumor aan de achter- en onderkant tegen belangrijke hoofdaders aanzit: Een bloedvat naar de darmen en een naar de linker nier".
Hij gaf aan dat er in Nederland vier  chirurgen zijn die deze operaties uitvoeren. Hij zelf doet zes tot tien van deze operaties per jaar verdeeld over Nijmegen en Amsterdam.
De chirurg:" Lastig is vooral dat van bovenaf niet te zien is waar  de ader loopt en dat pas bij het snijden te zien is of het tumorweefsel is of niet. Het raken van de hoofdader naar de linker nier en daarmee het mogelijke verlies van deze nier, is het grootste risico bij deze ingreep. Een nier kun je missen, maar met alle komende behandelingen is dat niet gewenst". Goh.

Hierna volgde een gesprek met de anesthesist. Daarna heeft Isa op bed, samen met de pedagogisch medewerker (PMer), op de beer het  deel van de operatie geoefend, dat voor Isa merkbaar zou zijn: transport in bed naar  de O.K. spuitje in haar lange lijn (CVC) voor de narcose, een extra infuus in de hand (met zogenaamd katte staartje), een slangetje in de rug (pijnbestrijding tijdens en na de operatie), natuurlijk en niet onbelangrijk, pleisters op de buik en pleisters rond de slangetjes. De beer kreeg als bonus nog een hoofdverband omdat Isa hem uit bed had laten vallen.
Isa ging helemaal op in haar verantwoordelijke werk en is bijna een uur met de beer in de weer geweest.  we hebben de indrukt dat ze vooraf minder angst heeft voor de ingrepen door dit "oefenen op de beer".

Tijdens deze toch vrij zware operatie  kwamen twee cliniclowns even een praatje maken. Geweldig is dat toch. Telkens weer schaterlachen (niet alleen door Isa).  Volledig geïmproviseerd op de situatie een los zwets toneelstukje met veel gezichtsmimiek. In dit geval wilden ze graag die mooie beer hebben en toevallig waren ze beiden jarig. Erg grappig.

De soms zo gewilde ziekenhuis spaghetti met tomaten gehaktsaus wilde er niet in, wel een paar happen van die lekkere indiase Keralan? kipcurry met rijst.

"Hoe vindt je het dat je morgen geopereerd wordt?  "ik heb er zin in". Mwuh? wat oefenen met zo'n beer niet voor invloed heeft.

Na twee reuze spannende Jip en Janneke verhaaltjes sliep Isa, zonder enige vorm van zenuwen, snel in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten