zaterdag 25 februari 2012

Beenmergpunctie

Afgelopen woensdag 's morgens om 7 uur vertrokken naar Nijmegen voor de beenmergpunctie onder gehele narcose.

Op de o.k. liep het allemaal wat uit. Om half 12 was Isa pas aan de beurt. Na de operatie van vorige week was dit een relatief kleine ingreep, waar we ons ook weinig zorgen over maakten.

Vooraf kreeg ze weer dat drankje "waar ze mischien wat dronken" van werd. Met Isa gedrogeerd in bed, stond ik samen met twee verpleegsters en de pedagogisch medewerker een half uur te wachten in een soort voorportaal van de operatiekamers.

Isa was vrolijk en uitbundig, ze voelde zich duidelijk erg prettig en kon geen genoeg krijgen van alle aandacht: Vier volwassenen helemaal voor haar alleen!. "We doen raden wie je in je hoofd hebt, eerst moet jij ". De verpleegsters begrepen niet direct wat er hier van hen verlangt werd, maar deden daarna welwillend mee. Isa was zwaar aangeschoten, denken ging heel moeizaam. Zelfs de meest voor de hand liggende personen en dieren werden alleen met veel hulp geraden. Zelf nam ze twee keer dezelfde papegaai uit de film "Rio" in gedachten.

Haar dronkenschap was erg vermakelijk en haar vrolijke uitbundigheid aanstekelijk. We waren lekker aan het geiten eigenlijk. Ik denk dat er niet vaak zo'n uitbundige vrolijke sfeer is in dergelijke voorportalen.

Ik moest even schakelen naar de ernst van de operatiekamer. Isa ging deze keer weer mooi geleidelijk in slaap.

De chirurg vertelde naderhand dat ze drie kwartier met zijn tweeën bezig geweest zijn. Elk met een holle naald in een heupbot, spuitjes van 10 milliliter voltrekken met bloed uit het beenmerg. Van de eerste tien spuitjes is, tijdens de operatie, de concentratie stamcellen bepaald. Dit wordt gedaan om te weten hoeveel bloed ze moesten afnemen. Ze hebben uiteindelijk veel meer afgenomen (400 ml) dan verwacht, omdat de concentratie stamcellen in het bloed laag was.

Het duurde bijna een half uur voordat Isa haar roes een beetje had uitgeslapen en echt wakker werd op de uitslaapkamer. Daarna heeft ze op de afdeling bloed bijgekregen en waren we 's avonds om half 9 thuis. We waren beiden na deze lange dag ziekenhuis helemaal gaar.

Intussen weten we dat we een gewoon weekje thuis tegemoet gaan.
Vrijdag 2 maart de volgende stap: Bloedafname om te zien of ze klaar is voor de hoge dosis chemo en een gesprek met de oncoloog over de planning hiervan.

7 opmerkingen:

 1. hoi Isa,
  Wat fijn dat je nog op tijd thuis was voor de optocht.
  Nu een lekker weekje thuis en misschien naar school.
  Donderdag zijn we in Brabant dan komen we nog wel even langs.
  Dag grote dappere meid groetjes uit Mijdrecht

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kanjer,
  Wat fijn dat je de optocht hebt kunnen zien. Lynn en Rens vertelde al dat je thuis voor het raam zat te kijken. En wat heb je het weer super goed gedaan in het ziekenhuis. Gelukkig kun je nu een weekje thuis zijn, of misschien wel even naar school. Groetjes Marijn, Esther, Lynn en Rens Donkers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi vrolijke isa,weer een stapje verder, wat doe je het goed!Lekker een weekje thuis, misschien naar school als je je lekker voelt? dikke kussen bidjai jim fien en edith

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Isa, Ook nu weer zet je de boel op stelten. een echt feestnummer met de carnaval in je bloed. Hopelijk zit er zoveel goeds in je bloed dat je weer klaar bent voor de volgende stap! Veel sterkte en we denken hartstikke veel aan jullie allemaal.

  Liefs Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo isa ik ben aan het oefenen,
  alles goed met jou? ik zie je morgen wel weer.
  groetjes van opa en oma uit boekel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Isa,
  Het kettinkje wat je van Sterre hebt gekregen is een gelukskettinkje je moet het in je handen houden en ronddraaien dan brengt het geluk.
  Veel sterkte maandag en we komen snel je een keertje opzoeken in het ziekenhuis.
  Dag grote dappere meid.
  Dikke kus uit Mijdrecht

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Isa en Margrit Arjan Lot en Joppe
  Heel veel sterkte de komende weken. Hoop dat je weer vlug naar huis kunt Isa. Dat je weer fijn bij je broertje en zusje kunt zijn.
  Daaaaaaaaaag grote meid.

  Dikke kuss van Rian en Martien en vandaag ook van Sill want ze is nu bij mij. Xxx

  BeantwoordenVerwijderen