zaterdag 30 juni 2012

We're fine, thank you.

We're fine, thank you

Onze groet: Hallo, Hoi, Goedendag, Mõgge is hier vervangen door "How are you"?
Deze zin is geen vraag en niet bedoeld om te weten te komen hoe het met jou gaat. Het is een vast begroetingsritueel. Men verwacht geen relaas over je slechte nachten vanwege de doorkomende melktandjes van de jongste, maar een kort: "Good", of "Fine, thank you; How are you?"

Helemaal niets mis mee. In Afrika en verschillende Arabische landen doen ze dat ook. Zelfs heel uitgebreid, daar kan de hele familie compleet met koude kant langskomen in zo'n ritueel. In die landen was ik daar best van gecharmeerd. Leuk die verschillen tussen culturen.
Hoewel standaardprocedure met vaste inhoud, had ik toch het gevoel van interactie, je staat even tegenover elkaar, even in elkaars ogen kijken, een gedeeld moment, met ook iets rustigs eromheen.

Hier gaat dat vaak heel vluchtig, in het voorbijgaan, je moet opschieten, anders horen ze jouw wedervraag niet meer, laat staan jij hun antwoord. Interactie, oogcontact, samenzijn, allemaal op het niveau van "hoi" of een hoofdknik in het voorbijgaan. Voor mij zijn het nog vooral vragen en geen groeten. Dat levert, dagelijks, tig mismatches op. Dan voel ik me echt onhandig. Ik vindt het maar niets dat ik niet soepel met dit cultuur dingetje kan meebewegen. Rare jongens die Amerikanen?

We're fine

Intussen is het hier ook zaterdag geworden en zijn we al weer meer dan twee dagen thuis.
Wat is het leven dan gelijk weer een stuk aangenamer en groter.
Woensdagmorgen waren de blaasjes van de gordelroos allemaal droog en of hadden ze een korstje. Daarmee was het risico van verspreiding van het virus, naar anderen, danwel andere plekken op Isa's huid, geweken. Reden voor de medische staf om ons op staande voet uit het ziekenhuis te ontslaan.

Lekker weer naar huis!

De infectie heeft zich praktisch niet uitgebreid, maar zat in de bilnaad, wel op een rotplek. Isa heeft godzijdank, wonderbaarlijk weinig pijn of jeuk gehad. Het grootste deel van de zes dagen zelfs helemaal niet.

De eerste twee, drie dagen was Isa ziek en slap en heeft ze alleen films gekeken geslapen en ...gegeten.

Eten
Eten is voor Isa een groot ding. Dat ze, in het ziekenhuis, de hele dag door kan bestellen wat ze wil, is voor haar, een steeds terugkerend hoogtepunt. Elke keer wil ze alle keuze mogelijkheden horen. Ook een vast ritueel. Het leuke van de roomservice kaart is dat je zelf gerechten kunt samenstellen. " Make your own": Pizza, salade, pancake, sandwich, breakfast. Isa heeft heel wat combinaties geprobeerd.

Na een half uur heeft ze weer" honger" en zou ze wel weer wat willen.
De eerste dagen was het meer een soort veredeld proeven, na nog geen derde van de portie, was het al klaar. De laatste dagen at ze het grootste deel, van de porties op en hebben we ook vaker eten bestelt. Isa is gek op Sushi, ze heeft twee keer 's-avonds met mij meegegeten, (het stond vreemd genoeg niet op de kaart van het children hospital). Dan eet ze zo de helft van mijn rol op, tsja elk voordeel heb ze nadeel.

Vermaak
Ondanks al die fantastische films, het eten en uitmuntend gezelschap, begon Isa zich toch te vervelen. Ze vond het dan ook heerlijk dat de vrouwen van "childlife" (zo heten hier de pedagogisch medewerkers) de laatste drie dagen,minstens één keer per dag kwamen knutselen. Ze zit dan echt te stralen. Het halfuurtje muziek maken met de muziekinstrumenten man was wel leuk, maar haalt het, voor Isa, niet bij het knutselen.

Dit waren voor mij de momenten dat ik even in een heerlijk parkje, een blok verderop, kon rondhangen.
Het park bestaat uit een aantal erg mooie historische universiteitsgebouwen (o.a. Perelman Quadrangle) in verschillende kleuren natuursteen, omgeven door grasvelden en oude solitaire bomen. Het park heeft een magische, terug in de tijd sfeer. Er staat een bankje met daarop een levensecht en levensgroot beeld van Benjamin Franklin, dat aan dat idee bijdraagt. Het wekt allemaal de indruk of het onveranderd is ten opzichte van de tijd van de oprichting van de VS (1795).

Donderdag hebben we het pakket van de wereldschool opgehaald. 3 dozen met 15,5 kilo lesmethoden en materialen, zodat ik Isa zelf thuis les kan geven. Ik kan een kleuterschool beginnen: klei, verf, papier in alle kleuren en vormen, spellen en boeken.
Isa's juf Rieky helpt me, al skypend, door de samenhang tussen de methodes en de do's en dont's van kleuteronderwijs te verklappen.

Vanmiddag en vanavond waren we samen met de andere Nederlandse gezinnen, uit hetzelfde schuitje, uitgenodigd bij een amerikaanse familie voor een BBQ.
Erg gezellig en ontspannen, met een pils in een grote tuin.Heerlijke hamburgers, kunnen zelfs Henk en Willem nog iets van leren.

Isa heeft weinig met de andere kinderen gespeeld en trok erg naar vrouwen toe. Isa heeft een groot deel van de tijd bij een van de vrouwen aan de hand gelopen. Het was erg zichtbaar, dat Isa, Margrit mist.
Ze had al een hele tijd bij Chantal, de vrouw van Remco, de vader van Jaiden, gezeten en spelletjes met haar gedaan. Toen zij even wat ging eten en ik met Isa in de speelkamer ging spelen, was ik maar een mager surrogaat. Toen Chantal in de speelkamer kwam, maakte Isa wegwuif gebaren naar mij(met gestrekte hand, herhaaldelijk, de vingers omhoog bewegend). "Je mag wel weg".

Ik heb haar net uitgeput in bed gelegd en hoop, bij deze late sluiting van de blog, dat ze morgen uitslaapt.
Kijken of we straks eens een stuk kunnen fietsen, er is een ander veel groter park dichtbij.

12 opmerkingen:

 1. Wat weer een positief verhaal, geweldig dat je zo de moed erin houdt.
  Heel fijn dat je het vroeger bij juf Joke en Marian geleerde nu in de praktijk kunt brengen.
  Je was daar altijd een zeer vlijtige leerling.( ik spreek de juffen nog regelmatig).
  Ook de spelletjes die je moeder als kleuterjuf
  met je wilde spelen, werden door jou met veel plezier genegeerd.
  Het doet me veel plezier dat er
  zoveel is blijven hangen.
  veel plezier samen. Oma Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Arjan en Isa

  Fijn om te lezen. Gewoon hoe jij het doet met Isa. Het ontroerd me. Inderdaad ga morgen lekker fietsen saampjes als dat gaat, geniet ervan.

  gewoon een dikke kuss en knuffel rian en Martien
  X X X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Arjan, je zou schrijver moeten worden!
  Ik koop je boeken zeker!
  Isa, fijn dat je weer ' thuis' bent en heel snel met je hele gezinnetje samen bent. Er is een pakketje van ons naar jou onderweg. Hoop dat je het leuk vindt. Succes met alles! Xx Jon Marieke Hannes en Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig geschreven,ik beleef het helemaal mee, tegen een moederinstinct,kunnen wij mannen niet op,al zouden we willen
  Groet van de familie (man)
  How are you?
  Thank you.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Arjan en Isa,
  Wat fijn om te lezen dat jullie nu even samen kunnen genieten. En wat heerlijk om te lezen hoe jij het allemaal beleefd daar bij die Amerikanen.
  Nou Isa, als papa allemaal sushi moet maken voor jou, kom ik als jullie terug zijn een keertje eten, heerlijk.
  Geniet van de fijne momenten dikke kus uit Mijdrecht dag grote dappere meid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja dat vragen hoe het met je gaat kennen we ook uit Canada, toch vond ik het ook iets verwarmenends hebben en i.d.d. oogcontact!
   Hoop dat je je er goed doorslaat met dat knutselen. Je begrijpt mijn handen jeuken als ik dit hoor.
   Kan nog wel wat tekenopdrachten opsturen?
   Heel veel succes en Isa, iik hoop dat jullie lekker fietsen. groetjes Mieke

   Verwijderen
 6. Dag Isa en Arjan
  Zoals bovenstaande al schreven, wat goed hoe je het allemaal beschrijft.
  Nog even met z'n tweeën en dan zijn jullie weer compleet. Wat zal dat fijn zijn.Ook voor Margrit,Lot en Joppe.
  Geniet van de tijd samen.
  Gr Gert-Jan, Mariëlle, Jill en Finn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Isa en Arjan,
  Wat fijn om te lezen dat je weer lekker "thuis" bent. En samen met papa weer mag genieten van het lekkere eten en dingen om je heen. Hier is vandaag de eerste dag van de kindervakantieweek gestart met schitterend mooi weer en al vele mooie hutten. Maar daar horen jullie beslist nog meer over van Joppe en Lot. Doeiii Isa en Arjan.
  Veel groetjes Rene,Arieta,Lena,Dielis,Jana en Hannes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Isa en Arjan en over 1 dag de rest van de familie.
  Arjan als aller eerste nog van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag. Wij hopen dat je toch een beetje het jarig zijn gevoel hebt gehad. Wij weten dat Isa vandaag weer gaat starten met haar tweede kuur, heel veel succces en sterkte gewenst. Nog even en dan komen Margrit, Lot en Joppe jullie gezelschap brengen. Geniet van het samen zijn en wij hopen dat jullie ook nog een beetje vakantie kunnen vieren, want dat hebben jullie dubbel en dik verdient.
  Groetjes uit Boerdonk, Marijn, Esther, Lynn en Rens Donkers.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Arjan en Isa

  Petje af,hoe jullie je er samen door heen slaan !
  Morgen zijn jullie weer compleet.
  Geniet ervan
  en Isa dappere meid Toi toi toi !!!
  Groetjes Indy Jim John en Bianca v moorsel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Isa en Arjan,
  Isa, heel veel sucses met de tweede kuur. Hopenlijk zonder al te veel hobbels. Nog even en dan zijn ook Lot, Joppe en mamma er weer. Eindelijk weer even met elkaar,geniet er van.
  (Margrit,Lot en Joppe een goede reis gewenst.)
  Groetjes, Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Arjan en Isa,
  Succes met de 2e kuur we gaan weer een kaarsje voor je branden. Morgen zijn jullie weer samen, dat moet vast goed komen.fijn voor jullie allemaal.
  En Isa als je weer een beetje bent opgeknapt hoop ik dat jullie nog heel veel leuke dingen kunnen doen.
  dag grote dappere meid dikke kus uit Mijdrecht van ons allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen